Дефибрилатор -апарат којшто со помош на струен удар го воспоставува ритамот на срцето

Дефибрилаторот е медицинско помагало кое му дава електричен шок на срцето, за кое се смета дека се користи за време на срцев удар познат и како апарат за електрошок кај луѓето.

Дали сте знаеле дека за прв пат дефибрилаторот е применет во 19 век, откако физиолозите од Универзитетот во Женева, Жан Луи Превос и Фредерик Батели во 1899 година откриле дека електро шоковите предизвикуваат фибрилации кај кучињата. Современиот дефибрилатор го измислил Вилијам Кувеовен во 1930 година кој како студент кој го проучувал ефектот на електро шоковите на човечкото срце. На основ на неговото истражување направил уред за екстерно стартување на срцето кој прво го тестирал на кучиња.

Болнички дефибрилатор

Речиси сите единици на болниците имаат дефибрилатори. Се одржува подготвен за итни случаи не само во болниците, туку и во семејните здравствени центри, амбуланти, трговски центри, места за забава, авиони и многу јавни места. Достапно е и во амбулантни возила. Уредите се напојуваат со батерии и можат да се користат дури и кога нема струја. Станува збор за апарат кој треба да го користи специјализиран здравствен персонал. Електрошокот треба да се направи со поставки соодветни на моменталните потреби на пациентот.
Автоматски и полуавтоматски дефибрилатори

Постојат два вида на автоматски дефибрилатори,  полуавтоматски и целосно автоматски. Овие уреди се познати и како AED (автоматизиран надворешен дефибрилатор) на пазарот. AEDs работат автоматски со вграден софтвер. Го одредува нивото на енергија потребно со мерење на срцевиот ритам на пациентот и го применува на пациентот. Тој е неинвазивен бидејќи се применува надворешно. Автоматските дефибрилатори денес се дел од начините за спасување живот. Кај целосно автоматските, целиот процес е контролиран од уредот. Овие уреди можат автоматски да го анализираат ритамот на срцето, да одлучат дали шокот е неопходен и кога да се даде, да управуваат со процесот со звучни и визуелни предупредувања, да ја наполнат потребната енергија и да дадат шок. Кај полуавтоматските, процесот го контролира уредот, само моментот за електрошок го применува стручниот спасувач.

Би-МЕК има традиција од околу 20 години во продажба, диструбуција и инсталација на најсовремена медицинска опрема во Македонија. Побарајте понуда за автоматски или професионален болнички дефибрилатор, а нашиот професионален тим ќе ви одговори.

Written by Bimek

YOU MAY ALSO LIKE

Би-МЕК присуствуваше на ОРЛ конгрес во Охрид

Би-МЕК присуствуваше на ОРЛ конгрес во Охрид

Здружението на лекари по оториноларингологија и Балканското здружение на оториноларингологија и хирургија на глава и врат од 1ви до 5ти јуни 2022 година го организираше 12ти Балкански конгрес по оториноларингологија и хирургија на глава и врат што се одржа во...

Би-МЕК учесник на дводневниот “Мултидисциплинарен симпозиум за тумори на дрн дроб”

Би-МЕК учесник на дводневниот “Мултидисциплинарен симпозиум за тумори на дрн дроб”

Би-МЕК како авторизиран претставник на Philips, со осоена чест и задоволство  учествуваше и го подрдржа дводневниот "Мултидисциплинарен симпозиум за тумори на дрн дроб" што се одржа  во Скопје,  во организација на Македонската асоцијација на радиолози. Како дел...

Би-МЕК дел од Првиот конгрес на интернисти во Охрид

Би-МЕК дел од Првиот конгрес на интернисти во Охрид

Здружението на интернисти во периодот од 19-ти до 22-ри Мај во Охрид го организираше првиот Конгрес по интерна медицина. Со особено задоволство Би-МЕК како авторизиран претставник за Philips го презентира моќниот ултразвучен апарат Epiq Elite и мобилниот...