Ноќна апнеа и превенција

Ноќната апнеа (sleep apnea) е потенцијално сериозно нарушување кое го превенира нормалното дишење додека спиете. Mоже да се јави кај мажи, жени и деца од сите возрасти. Повеќето луѓе со опструктивна ноќна апнеа не се свесни за својата состојба. Ова се случува кога мускулите во грлото се релаксираат, протокот на воздух се спречува или намалува, и не можете да земете доволно воздух, а тоа го намалува нивото на кислород во крвта. Вашиот мозок е чувствителен на промените и Ве буди од спиење за да ги отворите дишните патишта.

Симптоми

  • Гласно хрчење
  • Епизоди на престанок на дишење додека спиете
  • Утринска главоболка
  • Проблем со спиење
  • Чувство на ненаспаност преку ден (хиперсомнија)

Доколку не се бара решение за дијагноза и ефективна терапија, луѓето поради ноќната апнеа се изложени на зголемен ризик од:

  • Покачен крвен притисок
  • Аритмии или срцево заболување
  • Срцев удар
  • Мозочен удар

Дијагностицирањето на опструктивната ноќна апнеа може да го утврди вашиот лекар или специјалист од оваа област.  Терапијата за ноќна апнеа ќе ја одреди докторот.
За понуда и дополнителни информации за апаратите за ноќна апнеа може да ни пратите барање за брошура на medical@bimek.com.mk

Written by Bimek

YOU MAY ALSO LIKE

Би-МЕК присуствуваше на ОРЛ конгрес во Охрид

Би-МЕК присуствуваше на ОРЛ конгрес во Охрид

Здружението на лекари по оториноларингологија и Балканското здружение на оториноларингологија и хирургија на глава и врат од 1ви до 5ти јуни 2022 година го организираше 12ти Балкански конгрес по оториноларингологија и хирургија на глава и врат што се одржа во...

Би-МЕК учесник на дводневниот “Мултидисциплинарен симпозиум за тумори на дрн дроб”

Би-МЕК учесник на дводневниот “Мултидисциплинарен симпозиум за тумори на дрн дроб”

Би-МЕК како авторизиран претставник на Philips, со осоена чест и задоволство  учествуваше и го подрдржа дводневниот "Мултидисциплинарен симпозиум за тумори на дрн дроб" што се одржа  во Скопје,  во организација на Македонската асоцијација на радиолози. Како дел...

Би-МЕК дел од Првиот конгрес на интернисти во Охрид

Би-МЕК дел од Првиот конгрес на интернисти во Охрид

Здружението на интернисти во периодот од 19-ти до 22-ри Мај во Охрид го организираше првиот Конгрес по интерна медицина. Со особено задоволство Би-МЕК како авторизиран претставник за Philips го презентира моќниот ултразвучен апарат Epiq Elite и мобилниот...